lördag 30 april 2011

D vitamin utan tillsatser....

Att få barn medför också att man ställs inför en rad nya beslut och ställningstaganden. I alla fall om man som jag - ifrågasätter och inte har tillit till livsmedels- eller läkemedelsverket. Jag har ifrågasatt i många år!! Sökt egen information och förlitar mig på min intution och sunt förnuft. När det nu handlar om Linn så blir det ju viktigare än någonsin att välja det bästa för henne.
Vi går till BVC för vägning och mätning av henne. Dit kan man vända sig med sina frågor ang den lilla/lille. För mig känns det OK med det BVC vi har valt. Gullig sköterska och hon har säkert kunskap om sitt område. Men jag känner ingen jättestor tillit där. Jag önskar här hade funnits ett antroposofiskt BVC där hänsyns tas till hela barnet och alla dess olika nivåer...även de själsliga. Nu har jag flera nära vänner som är duktiga på antroposofi och där jag kan hämta kunskap. Många av mina vänner är alternativt inställda och vi hjälper varandra med information.

Vi hade hembesök av BVC och fick då ACO d-vitamin droppar. D- vitaminet är ett av de få vitaminer som faktiskt är bra att ta tillskott av. Vi får D-vitamin främst när solljuset träffar huden samt av fet fisk, ägg och fetare mejeriprodukter. Men framförallt är det solen som ger oss D-vitminet och då vi har många mörka månader här uppe i norden kan ett tillskott vara lämpligt. D vitaminet är viktigt för immunförsvaret och skyddar mot influensa, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar mm. Även hjärnan påverkas positvt och säsongsrelaterade depressioner kan motverkas av D vitamin. Jag rekommenderar Holistics D-vitamin som kommer från en naturlig källa (ullfett) och är fri från tillsatser. Den är i pulver form och därför är droppar lämpligare till spädbarn. Men undvik ACO d-vitamindroppar som utöver D-vitamin innehåller en rad märkliga tillsatsämnen bla butylhydroxianisol ett omdiskuterat ämne.

"Livsmedelstillsatserna E 320 (Butylhydroxianisol, BHA) och E 321 (Butylhydroxitoulen,
BHT) är syntetiska antioxidanter, som kan framkalla allergiska reaktioner. De har
bedömts vara potentiellt cancerframkallande eller är inte klassificerbara (enligt WHO:s internationella center för cancerforskning IARC) och de misstänks kunna orsaka skadorpå immunförsvaret, endokrina störningar och hyperaktivitet.
"
Man kan verkligen ifrågasätta varför just dessa droppar delas ut av BVC. Jag vill inte stoppa i mitt barn sådana ämnen. Efter lite googlande hittade jag ett bättre alternativ
Detta väljer vi att inte ge till Linn men efter lite googlande har jag hittat D-vitamin droppar utan tillsatser och med naturlig ursprung (ullfett) Disney D-droppar. Jag blir sur att BVC är så styrda av läkemedels- och livsmedelsverket. Jag litar inte alls på deras omdömen!!! Dessutom upplever jag att Sverige inte är lyhörda för ändringar och nya rön. Danmark har tex förbjudit transfetter men här rekommnederas margarin och lättprodukter till barn och ammande. Nej! fram för ÄKTA VARA (finns förresten en sajt med det namnet där du kan läsa mer om du är intresserad av vad vi stoppar i oss). Även vad gäller parabener i kroppsvårdsprodukter och annat var Danmark medvetna tidigt...Nu har även Sverige förstått och sett ett samband med att det vi smörjer på vår hud faktiskt går in i vår kropp...suprise,suprise....
Det vi gör mot naturen gör vi mot oss själva. Tag ansvar!
Hmmm..ja mycket att tänak på som nybliven förälder. När bebisen är 3 månader ska den helst följa vaccinationsprogrammet och under barnets 3 första år ges drygt 20 doser vaccin som påverkar barnets känsliga immunsystem. Av den anledningen kan det vara en god idé att vänta med vaccination och att inte ge alla på en gång. Vi kommer inte att vaccinera Linn enligt BVC:s program. Vi väntar minst 3 år och ska noga överväga om och i så fall vilka vaccin hon ska få.
Som med allt annat är det ju upp till var och en att göra sina val. Det finns argument FÖR att vaccinera också. Ska man ut och resa kan vaccinationer bli aktuella...det är flera faktorer att ta hänsyn till. Men lita på dig själv och din intuition! Låt inte samhället styra vilka val du ska göra. Läs på och ifrågasätt och sök alternativ.
Vi hade nyss besök av en väninna till mig och jag fick boken "Några små råd till väntande och nyblivna föräldrar" (från FALK - föreningen för antroposofisk läkekonst). Så nu ska jag sätta mig i soffan med min lilla skönhet Linn och bläddra i min nya bok. Kunskap ger frihet att göra kloka val!!!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk vad lätt det är att följa strömmen som alla gör och blir rekomenderade. Men det är inte alltid det rätta. Vi har kommit från det naturliga allt ska vara snabbt, tilsatt och man vet inte vad man stoppar i sig. Tänk om det fanns mer kunskap att "lätt" ta till sig om hur vi egentligen naturligt mår bra av att leva det skulle nog vara bra för både kropp och själ, djur och natur.
Du väcker sådana tankar och det är jag tacksam för, jag börjar öppna ögonen mer och mer!!!!!
kram LINA

Erika sa...

Så skönt att läsa ;-) Heja dig Ulrika! Gå med i FALK då får du gratis telefonrådgivning av BVC systrar om du behöver det.

Hampus fick Stelkramp när han var 2½, egentligen är det bra att vänta till 3 år när nervsystemet är lite mer rustat för injecering (om det verkligen är det). Jag blev skickad till barnsjukhusets överläkare som undrade hur jag tänkte som inte lät min son bli vaccinerad mot det som ingick, jag riskerade ju hans DÖD! Ho. Jag har FALKs bok om vaccingering, så bra, som du gärna får låna!

Stå på dig, kram Erika

Anonym sa...

Hej!

Vilka vaccinationer kommer ni att ge er dotter och varför?

Jag har en bebis i magen. Min dotter som är 6 år har bara fått mot stelkramp och första dosen var när hon var ett år. vid den tiden läste jag väldigt mycket om vaccin osv och gjorde det valet utifrån det. Idag kan jag inte motivera valet jag gjorde då och måste därför börja läsa på igen inför kommande bebis, därför är jag intresserad av dina tankar.

Du får väldigt gärna mejla mig!

j-karlsson@live.se

Hoppas innerligt på ett svar =)

Ha det så gott!

Vänlig hälsning Jessica

Heidi sa...

Fick en tankeställare när jag hittade ditt inlägg om d-vitaminer. Disney D-droppar är nu beställt och sedan blir det dem istället för ACO.

Tack!!!

Anonym sa...

Hej!
Jag köpper från början Disney D-droppar.Min BVC sköterska var förvånad att jag ville inte ACO droppar och hon visste inget om tillsatser,vill ej veta något, skrämande....

Anonym sa...

Vi har kunnat gå till Kirsten Familjehälsa i Järna. De är dock nedläggningshotade nu, mkt sorgligt. De gav danska D-droppar till oss föräldrar långt innan vanliga BVC började med det (de gav ju AD).

Jag skulle vilja hitta ett BVC som detta i Stockholm eller Södertälje, men det finns kanske inte.

Tack för en intressant blogg! :-)

Emma sa...

Hej! Jag tänker som du att jag inte vill ge min dotter aco:s d-droppar men länken till där man köper d-dropparna i ditt inlägg fungerar inte. Skulle du vilja skicka mig en ny länk? Hade varit jättesnällt. Jag har googlat och googlat och hittar dem inte någonstans.

Mvh Emma

Anonym sa...

bra argumentering. jag undrar också var man kan hitta Disney D-droppar. Häromkring finns de ej någonstanns och allasäger att de ska lägga ner...kan det stämma? då måste det väl finnas något mer alternativ?

Erika

Ulrika Forsell sa...

Erika! http://shop.somanordic.se/Avdelinger/Produkter/Kosttillskott/Vitaminer/D-vitamin/VITAMIN-D3-droppar-Barn-30-ml--SV3201-p
Här finns en bra naturlig D-vitamin i flytande form. Den ger vi till Linn! Lycka till!