Vata, Pitta och Kapha är de tre olika doshorna vi talar om i ayurvedan. Vi kan föreställa oss dom som olika rytmer. Vatan har en oregelbunden rytm och styrs av elementen rymd och luft. En person med mycket Vata växlar från att ha gott om energi och klarhet till att tappa energi och bli trött. Är kreativ och pratsam. Återhämtar sig snabbt om dom får sova, äta och hålla sig varma. Kyla, torrt och blåsigt väder ökar Vatan i naturen. Alltså har vi Vata årstid på intågande.
Pittan har en klar och tydlig energi, genomträngande. Styrs du av mycket Pitta är du driftig, målinriktad och effektiv men har lätt att bli utarbetad då Pittas envishet gör att dom inte lyssnar på signalerna kroppen ger. Här krävs ro, frisk luft och meditation. Styrs av elementen eld och lite vatten. Pittan är dominerande på sommaren.
Kaphans rytm är seg och långsam. Dominerande element är vatten och jord. Har du mycklet kapha i din konstitution är du uthålling, långsam och eftertänksam. Snäll, ödmjuk och förstående men risk att bli trött, orkeslös och överviktig. Gillar inte förändringar och trivs bra hemma. Kaphan har vi nu när det är regn och löven är tunga, även på våren när det börjar töa och är lerigt och fuktigt i naturen. Kaphapersoner behöver stimulans, värme, kryddor och förnyelse.
Som ni förstår är detta väldigt kortfattat om dom olika doshorna. Läs mer på min Be Happy sida.
När vi nu snart får mer Vata i naturen ska vi tänka på att hålla oss varma. Gärna äta såsig och lite tyngre mat. Soppor, grytor, gröt. Jag själv äter lite mindre kolhydrater. Även om jag som Vata/Pitta kan äta en hel del kolhydrater har jag märkt att jag mår bra av att minska på framförallt ris, pasta, potati och bröd. Undantag surdegsbröd som jag älskar. Ät värmande kryddor och drick chaite. Den mörkare årstiden är en tid för mer stillhet och reflektion. Följ med naturens skiftningar! Det är när vi går emot naturen vi får obalanser. Har du mycket Vata i din konstitution är det ännu viktigare för dig att tänka på att vila och hålla dig varm.
När jag förstod min konstitution var det som att en polett trillade ned. När jag nu lärt mig att balansera mig och följa årstiderna blir allt så mycket enklare och jag mår så mycket bättre.
Här får ni lite tips för mer balans i tillvaron med hjälp av ayurveda:
-Lägg dig runt tio-tiden och stig upp mellan sex och sju.
-Börja dagen med en kopp kokt vatten gärna med riven eller hackad färsk ingefära i. (på fastande mage)
-Massera in kroppen i en skön vegetabilisk olja före eller efter dusch varje morgon. Ayurvedan förespråkar sesamolja men jag brukar variera med olika oljor och dofter. Men välj ekologiskt! Att massera sig med olja är särskilt grundande för Vata personer.
- Drick inte till måltiden och absolut inget kallt. Det släcker matsmältningselden.
- Ät inte frukt i måltider! Frukt passerar snabbare än mat och ligger och jäser i tarmen vilket ger gaser.
- Låt det gå 3-4 timmar mellan att du äter. Du ska känna hunger när du äter. Oftst äter vi efter klockan men utan hunger. Då är matsmältningselden "agni" för svag.
- Ät gärna under tystnad eller ett trevligt samtal. Undvik att äta när du är upprörd! Likaså stäng av tv och radio. Koncentrera dig på maten och passa på att öva lite Mindfulness.
- Undvik TV och dator före läggdags. Meditera, lyssna på lugn musik eller läs något uppbyggande och positivt. Avsluta dagen så att du inte tar med dig grubblerier till sängen.
- Yoga, meditation och andningsövningar är naturliga inslag i en ayurvedisk livsstil. Men jag vill uppmuntra dig till att göra det utan prestation...då faller liksom hela grejen. Du gör inte yoga du är yoga! Asanas(rörelserna) utövar vi men yoga är så mycket mer.
-Drick kokt ljummet eller varmt vatten klunkvis under dagen. Ej vanligt kallt kranvatten! Prova detta i vinter och du kommer märka en stor skillnad på hur du mår. Varmt kokt vatten löser upp slagg i tarmen och återfuktar hela systemet.
- Ät helst varm varsamt tillagad mat. Raw Food i all ära men det kräver en hel del energi av kroppen för att bryta ned födan. Har du mycket Pitta i dig och det är sommar kan det fungera bra. Men en Vataperson en kylig vinterdag blir alldeles för frusen av rå mat.
Inlägget kan bli långt! Jag älskar att få inspirera med ayurvedan. Jag hade planer på att komma igång med förläsningar och livsstilsrådgivning i höst men märker att jag inte verkar hinna med det. Mammaledighet och flyttplaner gör att det blir först nästa år. Men kontakta mig gärna om du är intresserad. ulrika@behappy.se
2 kommentarer:
Tack för tips! Försöker följa mycket av det du skriver....kram Heléne
Har tagit till mig flera av tipsen redan och fler skall det bli. Tackar för mycket intressant läsning//Britt
Skicka en kommentar