lördag 21 mars 2009

Ayurveda & egna erfarenheter

Vissa saker vet jag är bra för mig men av olika anledningar gör jag det inte. Men så kommer jag till den där gränsen när det för vara nog, ENOUGH helt enkelt.
För mig är bla mina morgon rutiner något som jag inte riktigt får till. Jag sover helt enkelt för länge! Jag har ju friheten att styra mina arbetstider själv och är ofta lite "trög" på morgonen.

Inom ayurvedan rekommenderas att gå och lägga sig senast kl 22.00 och stiga upp 06.00. Då kommer vi i balans och får mer kraft och energi.
Nu när ljuset börjar komma faller det sig naturligt för mig att göra en förändring i min dygnsrytm. En förändring ska alltid komma från hjärtat och av egen vilja - inte för att passa någon annan. Denna vecka har jag gått upp tidigare än jag brukar och känner en stor skillnad i min energi. Jag känner mig klarare och piggare!
I morse var jag uppe halv sju vilket är tidigt för mig en lördagsmorgon. Jag skulle på yoga i Bjärred och därefter hålla ett ayurveda inspirerat föredrag och presentera produkter från Be Happy. Hela dagen har kännts behaglig! Att så små förändringar kan göra så stor skillnad.
Det var ett skönt Hatha yoga pass med mycket pranayama. Hela kroppen blev avslappnad och sinnet lugnt. I just love it!

Det var kul att prata ayurveda och det är så många värdefulla tips att ta till sig i denna läran - the art of living wisely.

Checklista för Vata, Pitta och Kapha

Vata
I balans:
Livlig, entusiastisk, klart och vaket sinne, upprymd, flexibel, fantasifull, känslig, pratsam, reagerar snabbt

Vid obalans:
Rastlös, svårt att varva ned, lätt, ytlig sömn, tendens att överanstränga sig, trött, förstoppad, orolig, ängslig, underviktig

Vad får Vata ur balans?
Oregelbundna vanor, sena kvällar, för lite sömn, resor, överansträngning, pressade förhållanden, överstimulans.

Pitta
I balans:
Varm, kärleksfull, ömsint, gillar utmaningar, stark matsmältning, god koncentrationsförmåga, orädd, intellektuell

Vid obalans:
Irritabel, dominerande, kritisk, krävande, hudutslag, översyrad mage, överdriven hunger och törst, dålig andedräkt, otålig


Vad får Pitta ur balans:
För mycket sol och värme, alkohol och tobak, tidspress, för mycket arbete, för starkt kryddad mat

Kapha
I balans:

Tillgiven, empatisk, förlåtande, stabil, avslappnad, metodisk, bra minne, uthållig

Vid obalans:
Självbelåten, trög, långsam matsmältning, sömnsjuk, allergisk, överviktig

Vad får Kapha ur balans?
För mycket sömn, för lite motion, understimulans, tung och fet mat
(Hämtat ur Ayurvedisk vegetarisk kokbok av Cecilia Kjerrulf)

Det är alltid dom egna insikterna som ger varaktiga förändringar. Jag är glad att ha ayurvedan att luta mig mot och hitta kunskap och inspiration hos. Det hjälper mig att finna balans i tillvaron och ökar mitt välbefinnande.

Be Happy!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ulrika,

Jag längtar så efter en ayurvedisk kroppsmassage med en shirodhara (oljan på pannan). Absolut det bästa jag vet. Det längtar min kropp efter....
kram Lisen