lördag 19 februari 2011

Sköna lördag!

Vaknade ganska tidigt idag. Vi käkade frukost och sen stack Björn iväg och tränade. Solen skiner idag om med den inspirationen. Så jag plockade fram akrylfärger, satte på Spotify och "Rumer" och började måla. Så här blev resultatet!

Mitt nästa projekt denna härliga lördag är att baka Dinkeläppelbullar med recept från senaste nr av Lantliv. Jag prenumerar på Lantliv och tycker den är superbra. Snygga hem, bra reportage, recept och massor av inspiration. Recept på bullarna kommer här:

Dinkeläppelbullar
20 st
25 g jäst för söta degar
50 g smör
2,5 dl mjölk (jag använder ris el. sojamjölk)
172 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 krm salt
ca 6,5 dl siktat dinkelmjöl
FYLLNING
3 äpplen
1,5 msk strösocker
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker el kanel
1 ägg t pensling
Pärlsocker
Hackad mandel

1. Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm så att det är fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.Låt degen jäsa i 30 min.
2. Gör under tiden fyllningen. Skala äpplena och dela i små bitar. Lägg äppelbitar, socker, vatten och vaniljsocker/kanel i en kastrull. Låt äpplena koka i 10-15 min. Äpplena ska vara mjuka.
3. Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 40x50 cm. Dela degen i 20 lika stora kvadrater. Lägg en klick fyllning på varje degruta. Vik ihop kanterna så att bullarna håller ihop. Lägg bullarna med skarven neråt på en plåt (gärna i en muffinsplåt så att de jäser på höjden). Låt bullarna jäsa i 20-30 min.
4. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 min.

Jag tycker dom låter smaskiga! Bullar är något jag ytterst sällan bakar. Tror faktsikt bara jag gjort det ett par gånger i hela mitt liv :). Så det blir ju spännande! Sen får det bli en promenad i solen för att fylla på med D-vitamin och låta kroppen få rörelse. Björn målar sovrummet och jag är nyfiken på resultatet. Så vi har alltså en kreativ, skön lördag. Önskar dig detsamma!

1 kommentar:

Erika sa...

Du behöverna bullarna sen när alla kommer och hälsar på er och bäbisen ;-) Så spar några i frysen!!! Och en till mig, för de lät goda!

KRAM Erika