söndag 13 november 2011

Ikea suger....

Idag är jag inte på humör. Eller - man kan säga att idag är jag på ett irriterat humör. Alla känslor är tillåtna här så därför kräks jag nu ut lite på bloggen. Vill ni bara läsa om glada känslor så skippa detta inlägg.
Jag har besökt Väla köpcentrum 2 ggr denna helg och Ikea likaså. Anledningen har varit en toppenfin och underbar farsdag present till pappa Björn. Världens finaste bild på honom och Linn. Fotad på ett 1 års kalas, av Hannah Lemholt Kika in på hennes hemsida och blogg för en bildupplevelse ut över det vanliga. Vilken talang!
Tillbaka till Väla och IKEA. Kort skulle framkallas och ram inhandlas. Det är något väldigt nedbrytande med sådana platser för min energi. Plötsligt blir allt fult och stressande. Alla prylar, all hets. Billigt, billigt, handla - köp din lycka hos oss. Kläder i syntetmaterial, kemiska dofter, plastiga ting. Alla butiker försöker skapa behov hos oss. Fylla ett tomrum hos männsikan. Lindra stressen med köpt lycka. Jag mår bara illa av det.
Lika lustfyllt som det kan vara att köpa något handgjort, ekologiskt, hållbart, skapat med kärlek för konsumentens bästa utan att göra avkall på moder jord. Lika innehållslöst, tomt och tröttsamt blir allt slit och släng. Vem är det vi försöker lura?
Nu är det snart jul och då ska alla butiker slå säljrekord igen, år efter år....likadant. På vems bekostnad?
Nej! Vi ska tacka moder jord för allt hon ger och börja ta ansvar. Alla kan vi göra något.
En korv med bröd på IKEA kostar 4 kr. What???? Där står massor av människor och trycker i sig korv. Hem och gör en ekologisk morotssoppa istället! Umgås med familjen. Phuuu....Skaffa ett liv.
Men jag då? Vi var ju också där. Ingen korv och endast köpt det vi behövde. Haklapp till Linn, ram och glödlampor. Men ändå. Jag kunde ju bojkotta om jag nu har så mycket åsikter. Mmmmm...kanske gör jag det. Jag ska faktiskt allvarligt fundera över det. Men ibland glider jag också med och gör enkla, bekväma val. Väljer en massproducerad ram. Istället för att snickra min egen :) Köper glödlampor för faktiskt har vi lampor hemma och inte bara tända ljus:) Jag är inte ekosnobb! Men jag tycker det finns något sorgligt med köpcentrum. Vill liksom trycka på stopp knappen och skrika HALLÅ hur ska vi alla kunna hjälpas åt att "go back to nature". Tillvarata jordens resurser och hushålla med det vi har.

Först när det sista trädet huggits ner,
Först när den sista floden blivit förgiftad,
Först när den sista fisken fångats,
Först då -
Kommer människorna att upptäcka,
Att pengar inte går att äta...
- Hopi Indian ordspråk -

Mmmm....så sant! Det är värt att tänka till på vår konsumtion. Välj ekologiskt, närodlat, fairtrade, handla second-hand, hantverk, återanvänd, byt med varandra. Jag skriver även till mig själv nu. Jag har själv många områden där jag kan bli mer eko-reko. Idag blev jag påmind. Tack för det!

2 kommentarer:

Anonym sa...

puust, håller med och tack för du påminner det behövs i detta samhälle där allt sker snabbt och det är de stora marknadsförarna som vinner än så länge. Men om fler och fler får upp ögonen så kanske.... nu ska jag tänka mer och följa hjärtat till en grönare skönare vardag!!!!
kram LINA

Håkan Bergman sa...

Hej, kul att springa på dig idag. Pizzan på elineberg var väl i klass med Ikeas korv. Ibland ska man inte "unna" sig något, utan hålla sig till traditionerna, dvs proteinpulver. :-)

Må gott,
Håkan