måndag 10 november 2008

Ayurveda Vecka


Kära läsare! Nu viner vindarna i Skåne!!! Jag blir så påmind om hur naturens växlingar påverkar mig, om att hela tiden eftersträva en balans för att lättare möta livets utmaningar.

För mig blev mötet med ayurveda lite som att hitta en nyckel. Jag fick insikter som hjälper mig i vardagen. Enkla tips hur jag kan balansera mig med hjälp av min mat, oljor, örter, teer och vardagsrutiner. Tipsen är som sagt enkla! Men det är inte alltid enkelt att leva så. Så denna vecka blir en Ayurveda Vecka här på bloggen. Givetvis vill jag sprida kunskapen - men jag skriver lika mycket för att påminna mig själv om Ayurveda - the art of living wisely.

Årstidsväxlingarna kan ha en stor inverkan på vår kroppskonsitution och vår hälsa.
Din hälsa påverkas av klimatet du bor i, precis som din inre värld påverkas av din yttre miljö.
Ayurvedan har många tips om hur vi kan anpassa våra säsongsanpassade vanor för att må bra året runt.

Inspirerad av PUKKAS vackra hemsida http://www.pukkaherbs.com/ kommer jag här att ge tips & råd om en balanserad höst och vinter. Det blir en liten följetong och jag börjar med VATA !

Vata höst & vinter tips

Vata ( torr och kall ) ökar naturligt på hösten då vinden ökar, det blir blåsigare vilket gör luften lite torr och det blir även kyligare. Detta är Vata egenskaper som alltså förstärks av årstiden.
Vata regulerar nervsystemet, fukthalten i kroppen, hur avslappnade vi känner oss och hur vår matsmältning fungerar. Det uppstår lätt oblanser som har med detta att göra! Torr hud, eksem, trög tarm, sömnsvårigheter, ökad oro och stress. Mot slutet at hösten när vintern kommer tar Kapha över med sina lite tyngre, fuktiga och kalla kvalitéer.

Diet

Om du är övervägande VATA så är det viktigt att följa en vata sänkande diet och livsstil.
Det betyder att äta mat som har en naturligt söt, syrlig, salt och kryddig smak. Detta ökar fuktigheten, värmen och ger en ökad känsla av stabilitet (grundad) och välbefinnande.

Rekommenderad mat är: ghee, hampfröolja, ris, quinoa, squash, sötpotatis, rödbetor, morötter, okra. Lämplig frukt är bär, grapefrukt, plommon, melon och avocado. Saltaktig mat, alger, selleri och citron är också bra.

Använd gärna kummin, fänkål, ingefära, kanel, basilika, timjan och rosmarin i din matlagning.

Denna mat hjälper till att minska den torra och kalla tendensen som vata har.
Undvik fermenterad mat, jäst och raffinerat socker. Det kan ha en negativ inverkan på matsmältningen som ofta är känslig hos vata.

Rutiner är bra och viktiga för vata - så försök att skapa lite rutiner vad gäller dina måltider. Men ät inte för mycket om du inte är hungrig. Då smälter inte kroppen maten lika bra och det bildas mer slaggämnen i kroppen. Ingefära är en ört som är mycket bra för matsmältningen!

Mat tips!

Ät en värmande och närande frukost, gärna spannmål. En gröt på dinkel, quinoa och havreflingor är gott. Välj gärna rismjölk till och krydda med kanel och kardemumma. Tag en tsk Chywanaprash för att boosta ditt immunsystem.

Till lunch och middag ät gärna ångade/ wokade grönsaker, grytor och soppor. Värmande, kryddig och lite tyngre mat! Undvik sallad denna årstid. Den kalla och lätta konsistensen ökar vata.

Drick Herbal Chai eller Detox te under dagen för att reglera matsmältningen. På kvällen passar det bra att ta det lugnt med en kopp avslappnande och grundande Relax tea.

Livstils tips

Stig upp tidigt före kl 07.00 ( vata tid). Detta ger dig en lugn och rofylld start på dagen. Massera din kropp dagligen ( på morgonen) med varm Sesam oil, Ashwagandha oil eller Relax oil. ( Är du intresserad av Pukkas sesamolja eller Ashwagandha olja så maila oss info@behappy.se )

Massera in oljan före dusch! Detta lugnar vata och verkar närande på nervsystemet. Det gör även huden mjuk och len och hjälper vid spända muskler.

Tag en kopp Clarity tea för att ge klarhet och fokus till sinnet!

Undvik alltför kraftfull träning då det ökar vata. Promenader, mjuk yoga och lugna andningsövningar ( pranayama) passar mycket bra. Gör gärna någon avslappning, meditation eller yoga nidra varje dag. ( Yoga nidra är yogisk övning på yogisk sömn...den är mycket djup).

Regelbunden sömn och inga sena nätter hjälper dig att hålla koll på vata!

Prova gärna Ashwaganda och Aloe Vera juice! Bra örter vid vata obalans.

Detta blir alltså lite provsmak på ayurvedans värld. Små tips & råd! Jag kommer att läsa en ayurvedisk distans kurs under våren och då kommer jag att kunna ge mer rådgivning. Vill du besöka en ayurveda terapeut så sök på nätet. Det kan säkert finnas terpeuter i närheten av där du bor.

Há en härlig dag!

Nu ska jag dricka Detox te....mumma...

1 kommentar:

rocketqueen sa...

Dina tips är superbra! Pukka-teet i orange förpackning är bara för gott och så värmande. Mums!

Jag vill gärna veta mer om dig!
http://rocketqueens.blogg.se/2008/november/rocketqueen-trivia.html