onsdag 12 november 2008

Ayurveda höst & vintertips för Pitta

Idag blir det lite råd för dig som har övervägande Pitta i din konsitution. Som jag nämde i förra inlägget är det Vata tid nu. Vinden och kylan ökar vata och vi behöver alla se upp med att vi inte påverkas för mycket av detta. Egentligen är så mycket logiskt tänkande! Ett lugnare tempo på den mörka delen av året. Värmande mat och sträkande örter.

Pitta står för hetta och värme. Pitta klarar den kalla årstiden bra och påverkas positivt av den svalare luften.

Diet
Söta smaker är bra för pitta denna årstid eftersom det även balanserar vata. Lite bittra, syrliga
och salta smaker kan ingå i kosten men undvik fräna smaker. Använd bra kallpressade oljor men undvik överdrivet tung mat samt friterat.
Rekommenderad mat är ghee, hampfröolja, kokosolja, ris quinoa, havre och mat med naturlig sötma. Ät gärna söta frukter, bär vindruvor, plommon, melon och avocado. Grönsaker som är lämpliga är squash, rot frukter, okra och sparris. Tillsätt koriander, fänkål och kummin till maten. Undvik starka kryddor, chili, tomater, svamp och fermenterad mat. Honung är värmande och passar bäst att äta sent på hösten för pitta.
Ät en närande frukost på spannmål. En gröt passar fint och kan varieras med olika spannmål och kryddor. 1 tsk Chywanaprash varje morgon stärker din energi såhär på hösten.
Tag Aloe Vera Juice dagligen för att kyla, nära och rena kroppen.
Drick Refresh, Detox och Cleanse tea vilka alla svalkar pitta. Drick gärna flera koppas dagligen!
Livsstils tips
Liknande råd som till vata. Stig upp tidigt för en lugn och fridfull start på dagen. Pitta har lätt till hetta/ irritation och stress så det passar utmärkt att starta med lugn och fokus för att bära med den känslan under dagen. Gör gärna lite yoga eller qi gong . Lugna andningsövningar, meditation och avslappning är också jättebra att förlägga på tidig morgon.
Inom ayurvedan rekommenderas att massera kroppen varje morgon före dusch. Massera kroppen 5-10 min med Refresh pitta oil eller Cocunut oil - ger både svalka och näring till huden.
Pitta balanserade örter är:
Neem & Sarsaparilla för att balansera pitta.
Amla & Peppermint för matsmältningen.
Organic rosewater som ett härligt svalkande spray!
Njut av den klara och uppfriskande årstiden!
Nästa inlägg kommer jag att ge lite höst & vinterråd för Kapha.

Inga kommentarer: