torsdag 11 augusti 2011

Matblogg?

Tenderar detta att bli en matblogg?! Nej..men mat är ett stort intresse för mig. Ersätter god mat något man saknar i livet? Är det en flykt från något att äta choklad? Använder vi mat för att belöna oss själva? Jag tror att svaret på frågorna kan vara JA men jag tror också det kan vara NEJ. Tvetydigt kanske men så är det i paradoxernas värld....Det finns alltid två sidor av allting...För egen del har det funnits perioder i mitt liv när jag mått dåligt, känt ångest och oro. Jobbiga år!!! Då kunde jag inte äta...det var ingen viktfixering i det utan jag var för orolig för att känna aptit. En inre stress som gnagde och en klump i halsen av oro. Då var aptiten inte så stor.... Så för mig är min idag mycket goda aptit ett bevis på att jag mår bra och är lycklig. Jag njuter av att vara här! Njuter av att må bra!!! Louise L Hay som skrivit fantastiska böcker och kan tyckas vara affirmationernas moder - har skrivet boken Du kan Hela ditt liv. Där skriver hon om psykologiska tänkbara orsaker kring fysiska besvär. Bla skriver hon om att Övervikt är ett skydd mot livet medans undervikt är att förneka livet. Intressant!!! Jag minns den tiden när jag tittade på andras runda jeansrumpor i önskan om att själv öka i vikt. Idag är jag helt tillfreds med min kropp och mitt inre. Även om det så klart är mycket kvar att jobba med även i mitt liv. Personlig utveckling är en ständig resa som ger oss nya utmaningar hela tiden. Det jag idag märker är att allt går mycket snabbare nu. Jag kan möta en gammal obehaglig känsla men den försvinner mycket snabbare. Fastnar jag i något tar jag hjälp av mina healers. För jag vill inte gå runt och älta gammal skit i onödan. Det tär på både kropp och själ!
Mat vad det jag började skriva om i detta inlägg...Just nu känner jag mig inspirerad av lite ny tänk. Idag bakade jag en jättegod kaka på mandelmjöl. Hittade receptet på en annan blogg när jag googlade på mandelmjöl. Jag tog agavesirap istället för björksocker som angavs i receptet.

Mjuk Mandelkaka

2½ dl mald Mandel (Mandelmjöl)
2 dl Grädde
2 Ekologiska Ägg
2 msk Agavesirap
1 dl Sesamfrön
1 tsk Fiberhusk
½ krm Vaniljpulver
½ krm Havssalt
1 msk Smör till formen

Blanda mald mandel med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt. Rör ner grädden.
Vispa äggen fluffigt med sockret och rör ner i smeten.
Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten. Grädda mitt i ugnen på 175° i 20-30 min beroende på ugn. I vår varmluftsugn blev den perfekt på 20 min.
Jag serverade den med varma hallon och creme fraiche smaksatt med kardemumma och vaniljpulver. (Alltså inte vaniljsocker utan äkta ekologiskt vaniljpulver).
Kakan blev jättegod och går ju att variera med olika smaksättningar. Kardemumma i blir säkert jättegott eller hackad mörk choklad. Mandelmjölet beställer vi på nätet. Det är kul att kunna baka gott och nyttigt. Med bra ingredienser hemma sätter ju bara fantasin gränser.
Be Happy!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt att läsa!!!
LINA

Ulrika Forsell sa...

Tack Lina! Må så gott! Kram

Anonym sa...

Alltid roligt att läsa din blogg!
Tänkte tipsa om att det är superenkelt att göra sitt eget mandelmjöl. Mal i en kryddkvarn. I en riktigt bra mixer (typ Kitchen Aid) brukar det också gå bra men kryddkvarn fungerar allra bäst!
Hälsn/Lotta

marie jm sa...

Hoppas det är OK att jag lägger din fina blogg i min lista?! Varma hälsningar Marie

Ulrika Forsell sa...

Lotta! Tack för tipset! blir säkert billigare att göra själv. Jag har ingen supermixer men det står på önskelistan och kryddkvarn låter också bra. :)
Marie! tack för länken, så kul. Ska in och läsa på din blogg....det är så roligt att veta vem som läser ens blogg. Tack! Kramar Ulrika