onsdag 19 november 2008

Ayurveda höst & vintertips för Kapha

Kapha typer brukar må bra denna årstid då Vata är dominerande. (Vata årstid) men mot slutet av hösten - början på vintern går vi in i att kapha ökar i naturen då fukten och kylan ökar.
Så här kommer lite enkla tips och råd för Kapha!

Diet
Mat som har en positiv inverka för att sänka vata: söt, syrlig och salt mat som ger en närande och grundande känsla har en motsatt verka på kapha. Den ökar kapha kvalitéer i kroppen som viktökning och tendens att samla på sig vätska. Så ta hänsyn till detta och äte inte för mycket av ovanstående smaker. Tillsätt milda örter och kryddor till din matlagning.

Ät välgörande tillagad mat och undvik att äta rå och kall mat. Ghee och hampfröolja är nyttigt och även ris, havre, hirs, mungbönor och linser. Undvik överdrivet söta och salta smaker.
De flesta grönsaker passar fint för kapha: rotsaker, sparris, sqash, broccoli, brysselkål och kålrot.
Frukt som rekommenderas är bär och torkad frukt som blötlagts ( gärna över natten).
Lämpliga kryddor att använda i matlagningen är kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och fänkål.

Ät en varm och närande frukost - gärna gröt med kanel och kryddnejlika. Tag i tsk Chywanaprash för att boosta immunförsvaret. Både honung och chywanaprash är bra både för att minska kapha och för att stödja vata.

Som jag nämnt i tidigare inlägg så kan sallad reta vata och även kapha. Så undvik råkost helt denna årstid! Ät värma soppor och grytor istället. Viktigt för kapha är att undvika glass, yoghurt och raffinerat socker.

Om du börjar att känna dig slö under dagen så drick Green Spiced Chai eller Clarity tea - detta ger kapha en liten kick! Dessutom underbart goda teer.....

Livsstils tips

Försök att stiga upp tidigt ( helst före kl 07.00) för att undvika att känna dig trög på morgonen.
Ge dig själv en liten kick-start på morgonen med en stor kopp Revitalise tea och en stärkande 5- 10 minuters massage med Revitalise oil. Gör detta före dusch!

Kapha personligheter kan njuta av lite mer kraftfull yoga och övningar denna årstid för att undvika problem med matsmältningen. Värmande och stärkande pranayama andningstekniker är också välgörande. Det är även bra att göra avslappningsövningar eller yoga nidra.
Kapha balanserade örter är:
Njut av den klara och uppfriskande årstiden!

1 kommentar:

viktor sa...

Jag googlade nu på Kapha för jag har fått reda på jag är Kapha. Jag har väldigt lätt att få finnar och pormaskar. Jag undrar om du kan hjälpa/ tipsa mig om mer tips? Jag vill ha rekommendationer på mat som passar för en Kapha och vad kan man ha som alternativt godis? :)